All denne opplysningen…


 

 

 

«Kanskje det ikke er noe å lære», dristet Alice seg til å si. «Hysj, hysj, lille venn», sa hertuginnen. «»Vi kan lære noe av alt, hvis vi bare tenker oss om.» – Lewis Carrol.

 

 

Can’t please em’ all…

Nylig hadde «Folkeopplysningen» premiere på NRK. En premiere som gledet mange skeptikerhjerter, og irriterte like mange alternativhjerter. Som forventet med andre ord. Beskyldningene om korrupte skeptikere i lomma på «Big-Pharma» som i ledtog med Human Etisk Forbund hadde kuppa statskanalen kom kjapt fra Alternativland, og såpeoperaen «Skepsis VS Alternativnorge» fikk et nytt kapittel. «Folkeopplysningen» ble dømt nord og ned av alternativt tenkende individer som alle sammen sverga opp og ned på det samme: De hadde ikke nedlatet seg til å se på det. Og ikke for å være kjip, men det blir litt som å klage på et valgresultat hvis du ikke har stemt. Du har egentlig meldt deg ut på forhånd. Alternative kan likevel sutre til krampa tar dem, Skepsis Norge fikk endelig et program å glede seg over. Og før alternativ-norge sutrer videre om den store skepsiskonspirasjonen som infiltrerer til og med TV-kanalene i sitt sekulære korstog vil jeg gjerne få lov å komme med en liten innvending: Hvis man tar «Alternativnorge VS Skepsisnorge» i antall timer sendetid på norske TV-kanaler, hvem kommer egentlig best ut? Vel, kanskje det beste er å illustrere det slik?

 

Dakar… De blir jo oversett jo!

 

Fortsatt noen som føler for å hevde at at alternativnorge blir oversett? For å bli litt personlig: Etter å ha skalla huet i veggen i ren frustrasjon hver gang jeg har vært så uheldig å tilveldigvis sveipe innom TV-Norge, bare for å se en gjeng selvutvikla kjerringer med altfor mye fritid kakle i vei i om energier de egentlig ikke skjønner bæra av, er dere egentlig klar over hvor deilig det er å få energi forklart av en fysiker? Er dere klar over hvor smertefullt det er å se godt voksne mennesker presentere «sannheter» uten et fnugg av substans, uten et hint av rot i virkeligheten totalt uten kritiske røster som sier dem imot?

 

 

«Den logiske tankerekke hører til menneskenes største gleder.» – Bertolt Brecht.

 

 

Tenke seg til at selveste NRK var frekke nok til å kaste et kritisk lys på alternativbransjen. Uhørt! Men det er da spørsmålet melder seg hos meg… Hvis disse «behandlingsmetodene» er så fortreffelige, hvorfor er det da så farlig å se litt nærmere på dem?

Det hadde vært noe…

Vel, hittil har «Folkeopplysningen» hatt to sendinger. En om healing som ikke akkurat kan sies å være flatterende for alternativbransjen. (Når reiki-healing koster 600 spenn for ei time, må det da gå an å forvente noe annet enn ei blid trulte som fabler om brennende hender?) Og ikke minst en sending om kvantemedisinske wunderapparater som burde få alternativbransjen til å stikke huet i dass i ren skam. Å observere en gjeng reservehjerner med svært dårlig batteri dikte opp ikke-eksisterende diagnoser, mens de fabler om hvor farlig det er med vaksiner… Det var direkte pinlig. Men det er vel fordelen med å være skamløs, beklager, jeg mener selvfølgelig frimodig, ordet «pinlig» eksisterer ikke.

Men det var vel likevel ikke det verste. Den første sendingen ble fulgt opp med en «debatt» på litteraturhuset i Oslo, og herregud… For å oppsummere:

– Lederen av Norsk Healerforbund drar opp mobbekortet.

– Lederen av NAFKAM fabler om «forskning». Alle som vet filla om NAFKAM vet at de driver med ikke er i nærheten av å være forskning.

– Audun Myskja gjør hva han kan for å vri seg unna at han pusher «Bachs Blomstermedisin». (Bullshit med stor «B».)

– En dansk healerskroting drar fram «humleargumentet».

– Charter-Svein i et ekstremt anfall av munndiarre fabler i vei om den gangen han heala skuldra si ved hjelp av to koster. (Hvis duden kan heale, hvorfor gjør han ikke noe med det kjipe tilfellet av AD/HD?!)

Resten av «debatten» var vel rett og slett oppegående fornuftige mennesker som fikk seriøst hjernevondt av all svadaen. Og midt oppi alt dette lurer jeg egentlig på en ting: Hvordan fremstår alt dette for folk som er hverken «skeptikere» eller «alternative»?

Nommin… Butthurt..?

Vel her er det som jeg stusser litt over. «Folkeopplysningen» skal ha 8 sendinger, hver på en halvtime. Det er 4 timer hvor det kastes et kritisk blikk på alternativbransjen. Og etter reaksjonene til alternativbransjen er det farlig. Bare se på Homeopatene som frarådet sine utøvere å idet hele tatt å uttale seg. Og greit nok det, men du vet hva som kommer til å skje, ikke sant? Homeopatene kommer til å rope «heksejakt» og «forfølgelse». Og det på tross av at de har full tilsvarsrett. De velger bare å ikke bruke den. Alt dette ståket for hva? En halvtimes sending på NRK, hvor en profesjon, og ikke minst det de selger gås litt etter i sømmene?

Til og med logikken er uttynnet…

Den eneste logiske slutningen man kan dra etter å ha sett vannristerne «run for the hills» er vel dette: Hvis homeopati ikke tåler å bli satt under et kritisk lys i 30 minutter, da kan det umulig være mye verdt, eller hva? Seriøst: Tåler ikke utøverne av en profesjon engang å snakke om faget sitt? Vel… Har du noen gang hørt en homeopat snakke om hva han/hun egentlig driver med?

Ok… Jeg er homeopat. Du kommer til meg med feber. Jeg gir deg ikke febernedsettende. Jeg finner noe som framkaller feber, for «likt kurerer likt». (Jeg finner ikke på dette!) Jeg tar en mikroskopisk flik av dette stoffet og hiver i masse vann. Som jeg rister. Jeg tar en dråpe av dette vannet, og drypper i enda mer vann. Som jeg rister. Jeg tar en dråpe av dette vannet, og drypper i enda mer vann. Som jeg… Du skjønner hvor dette ender, ikke sant? Vannet husker nemlig at det har hatt en mikroskopisk flik av dette wunderstoffet i seg og kurerer feberen din. Nå må gjerne homeopater arrestere meg hvis jeg tar feil, og… Ååååh… Det glemte jeg. De nekter jo å snakke om sin egen profesjon de. Hmmm… Oppsøke en «lege» som nekter å fortelle meg hva slags «behandling» jeg skal igjennom? Og folk lurer på hvorfor jeg får hjernevondt.

Og den dokumentasjonen bør være vanntett…!

 

Dette er ikke sjokkerende, derimot. Langt ifra. Dette er hva enhver skeptiker har lært seg å forvente av alternativnorge. Ethvert tilløp til å etterlyse litt substans i alle de spenstige påstandene og ikke minst begrepene som slenges ukritisk veggimellom, så er det «heksejakt». Som lederen av Healerforbundet sa det så vakkert:

«Hvis du innrømmer at du har hatt glede av healing, så blir du sett på som litt rar.»

Og der tar hun feil. Jeg så på når hun debatterte healing, og jeg så ikke på henne som «rar». Jeg så på henne som «stokk dum». Og ikke fordi hun tror på, har hatt glede av, eller er utøver healing, men fordi hun argumenterte som en dust. Når du stiller i en debatt, og du som første mann ut drar fram mobbekortet etter mindre enn 2 minutter, sorry. Du er en dust. Deal with it. Det holder rett og slett ikke lengre. (Det holdt ikke i utgangspunktet heller.)

 

 

«Vitenskapen er et utmerket møbel i første etasje, hvis det finnes fornuft i etasjen over.» – Oliver Wendell Holmes.

 

 

Og midt oppi alt dette har «Folkeopplysningen» gjort unna to sendinger. Det er en time med et kritisk blikk på alternativbransjen det. Og igjen, sammenlign med alle de utallige timene med vås på TV-Norge og FEM, se på hvor mye sutring programmet har frambragt, og spør deg selv: DAFUQ?!?

Would I lie to you…?

Tåler virkelig alternativbransjen så lite? Er dette en skjør, stakkars liten porselendukke som går i stykker bare du ser litt kritisk på den? Vel, reaksjonene kan vanskelig tolkes på en annen måte. Kan virkelig en hel bransje utryddes på 4 timer?

Svaret gir seg selv: Så lenge det finnes kørka mennesker, nei. Og der kommer den alternative frykten inn. Sett en alternativ behandler i samme rom som en vitenskapsmann, og se vedkommende bli avkledd. Se Keiseren stå ribbet tilbake, med floskler og buzzwords som lyder tommere enn noensinne. Ærlig talt, har du noen gang forsøkt å få f.eks. en homeopat til å forklare konseptet «homeopatisk proving»? Prøv det. Eller prøv å få en healer til å forklare noe så enkelt som alle de energiene en healer fabler om… Hvor kom de fra? Prøv å få en naturopat til å forklare hvordan det kan ha seg at hvis all skolemedisin er «unaturlig», hvorfor består da Aspirin i stor grad av trebark?

Needles and pins…

Prøv å få en hvilken som helst alternativ behandler å begrunne sitt virke med ett fnugg av vitenskapelig substans, eller enkel logikk for den saks skyld. Det har nemlig vært ett poeng i alternativbransjen en stund:

De vil skille mellom «de seriøse» og «useriøse». Greit det. Homeopatene nekter å diskutere det de driver med, så de er ute. Healere har ettertrykkelig bevist at de ikke behersker grunnleggende fysikk. Ut med dem. Kvantemedisinere er idioter med tullemaskiner, og svadadiagnoser som i verste fall er farlige. Ta med deg døra når du går. Spørsmålet det til syvende og sist koker ned til er dette: I en bransje som vræler «mobbing» når du prøver å finne ut hva de egentlig driver med, hvordan i all verden skiller du de «seriøse» og «useriøse»? Vel, 4 timer på NRK besvarer neppe det. Det gir vel frustrerte skeptikere i beste fall noe å le av. og vet du hva? Etter mange år med «åndelighet» servert av TV-Norge og FEM så føles det jævlig godt. Så får heller alternativbransjen sutre en liten stund til. De burde da begynne å bli vant til det nå?

 

MINST like fornuftig som Homeopati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamer
Categories: Kompulsiv sutring., Plastisk åndelighet., Svadaargumentasjon., Tull og tøys., Ubegripelig dumhet. | 2 kommentarer

Innleggsnavigasjon

2 thoughts on “All denne opplysningen…

  1. Genial tekst:D!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: