Harry Plotter and The Chamber of Plotholes.


 

 

 

 

"You have no choice in this matter, I'm afraid." - Albus Dumbledore.

«You have little or no choice in this matter, I’m afraid.» – Albus Dumbledore.

 

 

I et anfall av nostalgi jeg opplevde nylig, satte jeg meg ned og så Harry Potter filmene igjen. De har tålt tida godt, og joda; Det var et gledelig gjensyn. Jeg liker disse historiene. Det er spennende, man blir oppslukt. Man vil vite hvordan det går med disse karakterene. En «pageturner» av høyeste kvalitet, som ikke går av veien for å skape dramatikk, spenning, og ikke minst vise at konflikt har ekte konsekvenser. Rettet mot barn kanskje, men likevel interessant for et voksent publikum. Likevel var det en liten stemme i bakhodet som skrek «Hang on … Hva faen er det egentlig du sitter og ser på?!» Mine damer og herrer: Marius vil herved presentere … De tingene han syns er utrolig snurrig i Harry Potters verden. Spoilers ahoy, hvis du ikke vil ha barndommen din ødelagt bør du slutte å lese nå. Hvis ikke … La oss starte med …

 

 

1. Hva i helvete tenkte de på, da de avgjorde skjebnen til Harry Potter da han var kun en baby?!

 

 

Gjett om de gjorde.

Gjett om de gjorde.

Livet til Harry Potter fikk en ganske ræva start. Mor og far ble drept av selveste Voldemort, og baby Potter ble alene i verden. Hittil henger jeg med. Dette er noe både Batman og Spiderman opplevde, og det ble folk av de og. Mor og far Potter hadde i tillegg den fordelen av at de var omgitt av ressurspersoner som kunne ta hånd om unge Harry, og sørge for at han ble tatt vare på. Og hvordan hånderte de det ansvaret? De … dumpa ham på trammen til onkel Vernon.

Det gjøres mye narr av «the muggles» (vanlige mennesker) i Harry Potter, men hvis du dumper en unge på trappa til en slektning, vil sannsynligvis myndighetene gripe inn, og sjekke ståa. Hvis du (som onkel Vernon) viser null interesse i å ta deg av sneipen er det ingen som vil tvinge deg til det. Onkel Vernon er det som må være Storbritanias verste fosterfar, og det som gjør det enda verre, er at arkitekten bak denne genistreken, Albus Dumbledore, er klar over dette.
«They’re the worst kind of muggles.»
«I know, but at least he’ll be safe.»
Joda. Trygg nok til å vokse opp uten kjærlighet og omsorg. Trygg nok til å bli stua vekk under trappa som om han var en skitten hemmelighet. Trygg nok til å bli en vandrende stumtjener/prygelknabe. Og prøver virkelig J.K.Rowling å fortelle meg at i hele «den magiske verden» finnes det ikke ET barnløst ektepar som hadde satt umåtelig pris på å bli fosterforeldrene til lille Harry? Virkelig? Ingen? «The chosen one»? Yeah, right. «Chosen» til å bli seriemorder. At han ikke ble det er vel det største mirakelet i denne serien.

 

 

2. Den fordømte nazien av en forpult sorteringshatt.

 

 

Because fuck you. That's why.

Because fuck you. That’s why.

Likevel går det «bra». Harry kommer «hjem». Til Hogwarts. skolen hvor mor og far Potter i sin tid ble opplært i magiens underfundige verden. Og hva skjer? Harry blir personlighetsanalysert. Av en hatt. Og her bør det gå en liten alarm eller to …

Elevene på Hogwarts deles inn i 4 «hus». Gryffingdor, Slytherin, Hufflepuff og Ravenclaw. (Hvis du sliter med å huske de siste 2, ta det med ro. Ingen bryr seg. Det er der de «gjennomsnittlige» havner.) Forstår jeg Potter universet riktig, hvis du er eksepsjonelt selvopptatt, omtrent narsissistisk personlighetsforstyrret, ender du opp i Slytherin. Hjemmet til de selvgode rasshøla. Er du en ekte altruist, velkommen til Gryffingdor. Gutteklubben grei. Hvis du er sånn hverken eller … Litt sånn derre … «meh» … En av de andre. Denne avgjørelsen tas da Harry er en ca.7-8 år gammel … Og ingen ser hvorfor dette er TOTALT forkastelig?

I AM THE JUDGE OF YOUR DESTINY!

I AM THE JUDGE OF YOUR DESTINY!

Et barnesinn er en vidunderlig ting. Det er formbart. Dette medfører også at det er sårbart. En skal være JÆVLIG forsiktig med å implantere roller i et barn. Harry får beskjed av hatten om at joda, han kunne gjort det stort som drittsekk i Slytherin, men ber pent om å få bli med i Gryffingdor. Et ønske som blir respektert. Likevel, å fortelle et barn at det er skjebnebestemt til å bli en drittsekk? Hva faen? Og jeg kan høre Potter-fans vræle ut nå …
«Men han valgte jo en altruistisk sti!»
Joda. Men det er faen ikke takket være seleksjonsprosessen ved Hogwarts. Det er på tross av den. Uansett hvordan du vrir og vrenger på det; Det klassiske britiske klassesamfunnet lever i beste velgående på Hogwarts. Alle er vi like, men noen er MYE likere enn andre.

 

 

3. Albus Dumbledore er en kødd.

 

 

I know. I'm fabolous, bitch!

I know. I’m fabolous, bitch!

Og der eksploderte nerdehjerner over det ganske land … Men tenk litt på det. Hvem hadde ansvaret for å plassere Harry hos en barnemishandler, direkte dømme ham til en barndom gjemt unna i et kott under en trapp? Hvem bærer hovedansvaret for at Hogwarts tviholder på et klassesamfunn som historisk sett forhindret ethvert tilløp til sosial mobilitet? Hvem er det som tuter ørene til Harry fulle med «The importance of choice» det ene øyeblikket, for så å undestreke «You have little or no choice in this matter I fear» det neste? Min største klage på Dumbledore må likevel bli den mest opplagte:
ALBUS DUMBLEDORE HAR EN FØKKINGS TIDSMASKIN!

... and your father smelt of elderberries!

… and your father smelt of elderberries!

Japp. En tidsmaskin. Dette avsløres i «Harry Potter and The Prisoner of Azkaban», og hva brukes den til? Hermione Granger bruker den til å … ta flere fag samtidig. Den brukes riktignok senere i historien til å bl.a. forhindre at hippogriffen Buckbeak henrettes, men her er ankepunktet mitt: DEN BRUKES ALDRI IGJEN! Og jeg vet ikke jeg Albus … Enn om du …

-Brukte den til å tja … dra tilbake i tid med en skikkelig bande trollmenn og forhindret drapet på Harry Potters foreldre? Eller Neville Longbottoms for den saks skyld?
-Dro tilbake, henta Harry fra sin mishandlende onkel og ga han en oppvekst hvor han i det minste fikk en klem i ny og ne?
-Dro tilbake enda lengre og tok livet av Lord Voldemort mens han satt på dass?

«Jeg skjønner at det virker logisk, men jeg bestemte i min endeløse visdom at det var viktigere at en streber kunne delta i flere klasser samtidig, så hun kunne få oppleve ekstrem forskjellsbehandling, siden hun var den eneste eleven på hele føkkings Hogwarts som fikk nyte godt av denne duppeditten. Så det så.»

Kødd. Ditt navn er Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore. Deal with it.

 

 

4. Dolores Umbridge har faktisk et poeng.

 

 

Bestill i dag, og få en pose grønn te på kjøpet.

Bestill i dag, og få en pose grønn te på kjøpet.

Ah, Dolores Umbridge. Kvinnen Potter-fansen elsker å hate. En regelryttende byråkrat, totalt blottet for empati, nestekjærlighet og glede. Et sjelløst monster, kun opptatt av resultater og stryking av sitt eget ego. Torturerer elever. Truer seg fram for å styrke egen posisjon her i livet. Joda. Jeg er enig. Som karakter er hun på grensen til å ha en narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Dama er grusom. Men hun har likevel rett i en ting: «Things at Hogwarts are far worse than I feared.»

La oss ta sikkerheten for eksempel. I løpet av sine første år på Hogwarts opplevde Harry Potter ganske mye. Og en del av det burde være grunn nok til å legge ned hele skolen. Hva feks. med …

– At en lærer med en Voldemort voksende ut av bakhodet forsøkte å drepe ham?
– At læreren i «forsvar mot svart magi» forsøkte å drepe ham, for så å bli forsøkt drept av spøkelset til Voldemort, komplett med forvokst morderslange?
– At læreren i «forsvar mot svart magi» faktisk var en varulv. med NULL kontroll over den delen av seg selv?
– At læreren i «forsvar mot svart magi» forsøkte å drepe ham med å melde ham inn i en turnering han ikke var gammel nok til å delta i? (Ja, Mad-Eye var Barty Crouch Jr. i forkledning, men gjør det Harrys situasjon tryggere?)

And where did you learn those puns?

And where did you learn those puns?

Dolores er utsendt fra ministeriet for magi for å undersøke ståa ved Hogwarts, eller som vår kjære Hermione sa det; «It means the ministry intends to interfere with Hogwarts.» Og tja … Er ikke det egentlig omtrent like sjokkerende som at utdanningsdepartementet vil sjekke om en skole drives i samhold med utdanningsloven?

«Men metodene hennes da? Du kan ikke mene hun er helt god?»

Nei, absolutt ikke. En skrekkelig person. En karikatur av det verste byråkratiet kan grave opp. Men er det rart at ministeriet ønsker å se litt nærmere på en skole hvor grunnleggende sikkerhet for elevenes liv og velferd er så til de grader ikke-eksisterende?

 

Dat racism.

Dat racism.

Du lærer å krabbe, gå og løpe. Du lærer ikke å svømme ved at en eller annen sadist slenger deg ut på dypt vann. Du lærer ikke å kjøre bil med å bli satt bak rattet på en løpsk semitrailer med en «instruktør» som vræler «Kjør eller dø, din kødd!» Og face it; Dette er i bunn og grunn Harry Potters «utdanning» i et nøtteskall. Gutten måtte delta i en dødsturnering for voksne da han var 14, fordi han inngikk «en ubrytelig kontrakt». Selvfølgelig en felle lagt av Voldemort. Og hvordan løser de som skal beskytte Harry dette? De lar han gå rett inn i den. Som et lam til slakteren. Cedric Diggory ender opp med å bli drept foran Harry, og alt blir svart. Igjen. Og hvem sto bak denne planen, og ikke minst seleksjonsprosessen for turneringen? Joda: Albus Dumbledore. DEN KØDDEN! Og hva hadde skjedd hvis han bare hadde sagt nei?
«Harry er mindreårig. Kontrakt schmontrakt. Ikke faen om jeg risikerer livet til en 14-åring. Jeg konstruerte dette systemet, så da er det en smal sak å overstyre det.»
Og ikke gi meg det pisset om at ungene setter seg selv i fare. Unger pusher grenser. Det er vår natur. Det er de voksnes jobb å sette de samme grensene. Og de «voksne» ved Hogwarts svikter gjentatte ganger. Grovt. Og lik det eller ei; Dolores Umbridge har et poeng: Det er ikke holdbart. Deal with it. Og en ting til …
«Hva med at hun ga snille Professor Trelawney sparken?»
Ja, hva med det? Trelawney er en ubrukelig pedagog som overhodet ikke behersker «faget» hun underviser i. Skoleverket har alltid blitt kritisert for at det er umulig å bli kvitt ubrukelige lærere, og Umbridge gjør jo faktisk det. Hun gjør faktisk det mange har etterlyst i utdanningssystemet i flere år. Dama er en visjonær. En pioner. Og takken? Se filmen eller les boka.

 

 

5. Horace Slughorn. Den fordømte kødden.

 

 

Oh, hello there dear boy ...

Oh, hello there dear boy …

I «Harry Potter and The Half Blood Prince» introduseres en ny lærer: Horace Slugthorn. En gammel venn av Albus Dumbledore, som underviser i brygging av eliksirer. Og mitt inntrykk av Slughorn? En kjendishore som representerer ALT som er galt ved Hogwarts. La oss ta det mest opplagte først: Mannen «samler» på elever. Men ikke hvem som helst. De han finner «verdige». Igjen dukker elefanten i rommet på Hogwarts opp: Alle er like, men noen er MYE likere enn andre.

Horace har en egen klubb. En klubb for de elevene som har høy nok kjendisfaktor. Harry Potter er selvfølgelig selvskreven, sammen med Hermione Granger. De flinke. Eliten. Ron Weasley holdes utenfor. Selv om Harry Potter hadde vært dau uten Ron. Neville Longbottom er heller ikke blant de utvalgte. Og insult to injury, Neville dukker opp som kelner på en fest for de utvalgte. Velkommen til Hogwarts. Hvor hvis du ikke er «spesiell» nok kan du i det minste bli en tjener for de som er det. Men hvem bærer det egentlige ansvaret for at denne kjendishora kan bedrive en slik ødeleggende praksis? Tja … Ledelsen som ansatte ham? Og hvem håndplukket Horace? Joda. Albus Dumbledore. Igjen.
«Men han trengte jo Horace på grunn av minnene hans!»
Helt riktig. Men betyr det at Dumbledore ikke kan stille krav til hans yrkesetikk? At hans motbydelige inndeling av über og untermennesker er en smule uheldig? Det viser seg faktisk nemlig at en av hans «håndplukkede» elever en gang i tiden var en viss herremann ved navn Tom Riddle. Også kjent som … Lord Voldemort. Noe som fører meg til kanskje mitt største ankepunkt hva Hogwarts angår …

 

 

6. Lord Voldemorts «ondskap» er en naturlig konsekvens av politikken som føres ved Hogwarts.

 

 

I got a rocket in my pocket.

I got a rocket in my pocket.

«Ok. Nå har du gått for langt! Hogwarts er et fristed hvor du aksepteres selv om du er annerledes! Det er det eneste stedet hvor Harry har følt seg hjemme!»

Virkelig? La oss se litt på bevisene. Albus Dumbledore prater om «valg» til han får krampe i tunga, men hva er det Harry Potter blir fortalt det øyeblikket disse gærningene kommer inn i livet hans? Joda: «He’s the chosen one.» Han blir fortalt fra dag en at han ikke er som de andre. Han tilhører eliten.  «The 1%». Om noen andre elever har opplevd den samme indoktrineringen? Vel, vi vet om en: Tom Riddle.

 

Forever blowing bubbles ...

Forever blowing bubbles …

Hva er den mest effektive måten å skape en sosiopat på? Hvis jeg må gjette … Du forteller vedkommende at han/hun er spesiell. Utvalgt. At samfunnets normer ikke gjelder for deg. Medmenneskelige hensyn betyr ingenting, du er ment for større ting. Og hvordan starter Hogwarts denne litt ekle indoktrineringen? Fra dag 1. Du har vel ikke glemt sorteringshatten? Smak på ordet: SORTERINGSHATTEN. Sorteringssamfunnets første stopp. «Dette er skjebnen din balla. Deal with it. Personlige valg? You wish.» Og det å ha medfødt rett til storhet, ikke fordi du er kvalifisert, men fordi du ble født til rett sted og tid … Det er det engelske klassesystemets svøpe i et nøtteskall. Du dømmes for hva du er, ikke hva du gjør. Født fattig, så dør du fattig. Og hva Hogwarts angår … Hvorfor går vi på skole i utgangspunktet?

 

 

Slippery when wet.

Slippery when wet.

Her vil jeg komme med en påstand: Du går på skole for å lære. Ikke for å bli fortalt at du allerede er fullkommen. Og utgangspunktet for all læring er et enkelt prinsipp: Alt er vanskelig hvis du aldri har lært det. Likevel starter det allerede med sorteringshatten: Noen har talent for å bli arrogante selvhevdende drittsekker med et messiaskompleks, noen har talent for å bli ekte messiaser, skjebnebestemte til å redde verden, og noen har talent kun for å bli middelmådigheter, i «magiens vidunderlige verden» hvor det tydeligvis er VELDIG viktig å dele folk inn i kategorier, hvor hvem du er betyr MYE mer enn hva du faktisk gjør.

 

Oh, shut up, bignose!

Oh, shut up, bignose!

Og ta ordet «talent». «Talent» er ikke en garanti for suksess, det er på sitt beste en kjekk tjuvstart. Definisjonen på «talent»? 10% inspirasjon, 90% hardt arbeid. Og kanskje jeg har gått glipp av noe her, men hvor «talentfull» er egentlig Harry Potter? Han gjorde det skarpt i eliksirbrygging, men det var fordi han fuska ved hjelp av boka til Severus Snape. Han er et råskinn i Quidditch? John Arne Riise er et råskinn i fotball, men gjør det ham til messias? Bulllshit. Den mest talentfulle personen du faktisk blir kjent med i serien er Hermione Granger. Hvorfor? Fordi hun jobber. Leser. Hun gjør en innsats. Hun er kanskje «muggleborn», men den 10% hun «mangler» kompenserer hun for i massevis med systematiske studier. Hun burde strengt tatt være «the chosen one», siden hun er den eneste som faktisk jobber for det. Men hun er vel ikke «spesiell» nok. Hun har gal arv. Feil «breeding». Dårlige gener. Og som vi nå har skjønt, hardt arbeid får deg et stykke på vei ved Hogwarts, men hvem du er, blandet med et superoppblåst ego, får deg MYE lengre. Og husk at vi alle er like … Og poenget? For en selvutnevnt messias som Lord Voldemort/Tom Riddle, er dette søt musikk. Hogwarts så de verste sidene ved gutten og fremelsket de på et vis som er nesten imponerende. Og likevel sitter disse mektige trollmennene og lurer på hva som gikk galt. Kjapt hint, gutter og jenter: En utdanningsmodell som burde ha gått av moten i middelalderen. Hogwarts fikk det de ønsket seg: En «spesiell» elev. Behold our beautiful education system in all its glory. Huzzah.

Men du kan slappe helt av. Jeg er snart ferdig. Mitt lille korstog er snart over. Det er bare en ting til jeg vil påpeke. Det kanskje mest opplagte poenget med denne serien er selvfølgelig spart til slutt. Og hva er det?

 

 

7. Harry Potter er en kødd.

 

 

«Oh no, you didn’t just go there, you bastard!» Å joda. Gjett om jeg gjorde. Og nå kan du enten kaste deg på telefonen til Mental Helses Hjelpelinje, eller du kan lese videre og finne ut en ting: Hvordan i all verden kan noen si noe slikt uten å ta fyr? En enkel grunn: Harry Potters sønn. Albus Severus Potter.

Og ringer du barnevernet, bruker jeg avra kedavra på deg.

Og ringer du barnevernet, bruker jeg avra kedavra på deg.

Hele serien ender jo bra. En godt voksen Harry Potter står på togstasjonen med sin pur unge sønn, klar til å sende ham til … Hogwarts. Du leste riktig. Skolen hvor Harrys «utdanning» stort sett besto av å gjøre sitt aller beste for å ikke DØ. «It was the best of times, it was the worst of times» meg i ræva. Harry sender sønnen sin DIT? Enten hater Harry sønnen sin, ellers er han ubegripelig tett. Han sender virkelig sønnen sin til dette utdaterte, middelalderske møkkastedet for å få sin personlighet vurdert av en jævla hatt?! For å oppleve gleden av å ikke kunne stole på en jævla kjeft?! For å oppleve klassesystemets usigelige lykke?! Men han har en fordel: Faren hans var «the chosen one», så folka der kommer sikkert til å tro han er den neste messias som driter gull og fiser diamanter. Hvem vet? Kanskje de ødelegger gutten? Fremelsker de verste sidene hos ham … og skaper … den neste Voldemort? Det hadde ikke overrasket meg. «Det har funka eksepsjonelt ræva i flere hundre år, og vil sikkert fungere like skrekkelig i flere hundre år til.» Joda, Harry. Lykke til med det. Din kødd.

 

 

Not cool, bro.

Not cool, bro.

 

Vingardium leviosa!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamer
Categories: Et drypp av fornuft., Nødvendig tull og tøys., Personlig rant., Subjektiv virkelighetsoppfatning. | Legg igjen en kommentar

Innleggsnavigasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: